Czyszczenie i pielęgnacja Hitachi R G620gs są proste i szybkie. Aby utrzymać jakość, częstość i wydajność urządzenia, należy regularnie czyścić i pielęgnować jego części. Przed rozpoczęciem czyszczenia należy odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Następnie należy wyczyścić części urządzenia, które są widoczne bez demontażu. W tym celu można używać miękkiej, suchej szmatki lub miękkiej szczotki. Do czyszczenia bardziej trudnych do dostępu części należy używać miękkiej szczoteczki do czyszczenia i suchych skarpetek. Należy także pamiętać, aby nigdy nie używać wody, wody z mydłem ani środków chemicznych do czyszczenia urządzenia. Aby zapobiec uszkodzeniom, należy zawsze zachować ostrożność podczas czyszczenia urządzenia.
Ostatnia aktualizacja: Czyszczenie i pielęgnacja Hitachi R G620gs
Czyszczenie palników i rusztu kuchenki gazowej to kłopotliwe zadanie. Osadzające się na żeliwie resztki jedzenia podgrzewane do wysokiej temperatury są jednym z najbardziej uporczywych zabrudzeń w kuchni. Jak wyczyścić ruszt i palniki kuchenne? Pamiętaj o systematyczności, wykorzystaj domowe sposoby i poznaj moc gorącej pary.
Czyszczenie kuchenki gazowej – największe kuchenne wyzwanie
Kuchenka gazowa ma wiele zalet – szybkie przygotowanie potraw, precyzyjna regulacja temperatury i mniejsze rachunki za prąd. Każdy użytkownik kuchenki wie jednak, że czyszczenie urządzenia może przysporzyć wiele kłopotów. Utrzymanie jej w czystości to jedno z największych kuchennym wyzwań. W przeciwieństwie do płyty elektrycznej lub indukcyjnej kuchenka gazowa ma zdecydowanie więcej zakamarków i wystających części, w których zbiera się brud.
Niestety, żeliwo łatwo przyjmuje i utrzymuje zabrudzenia na swojej powierzchni. Nie pomaga też fakt, że palniki i ruszt kuchenki podgrzewają się do bardzo wysokich temperatur, zapiekając brud. Żeliwo w domowych warunkach wymaga łagodnych środków myjących, które, niestety, nie radzą sobie z przypalonym brudem i tłuszczem. Rozwiązaniem mogłoby być umycie tych części w zmywarce, czego niestety nie można robić w przypadku żeliwnych elementów. W ten sposób możesz uszkodzić powłokę rusztu, a także sprawić, że na powierzchni pojawi się rdza.
Dlaczego regularne czyszczenie rusztu żeliwnego i palników jest ważne?
W czystej i zadbanej kuchni gotowanie jest zdecydowanie przyjemniejsze. Czystość to jednak nie tylko kwestia estetyki – to właśnie tutaj przygotowujemy posiłki, które mają być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Nieodpowiednia higiena może prowadzić do gromadzenia się grzybów i bakterii, które odbijają się negatywnie na zdrowiu domowników. Musisz więc dbać o to, by posiłki przygotowywane były z higienicznych warunkach. Czyszczenie rusztu kuchenki jest jedną z obowiązkowych czynności wchodzących w skład kuchennych porządków.
Podstawową zasadą, o której warto pamiętać, by ułatwić sobie czyszczenie palnika gazowego i rusztu, jest regularność. Dzięki systematycznym porządkom łatwiej i sprawniej usuniesz wszystkie zabrudzenia, które gromadzą się na ich powierzchni, a także w zakamarkach kuchenki gazowej. Dlaczego? Zabrudzone palniki mogą się zapychać, co stwarza nie tylko niebezpieczeństwo podczas użytkowania, ale i znacząco skraca żywotność sprzętu. Nagromadzony i podgrzewany na ogniu brud, który osadza się na żeliwnym ruszcie, wydziela nieprzyjemny zapach. Zanieczyszczenia unoszą się w przestrzeni kuchennej, uprzykrzając gotowanie.
Jak i czym wyczyścić palniki w kuchence gazowej?
Mimo tego, że palniki w kuchence są trudne do wyczyszczenia, nie jest to zadanie niemożliwe do wykonania. Ważne są systematyczność i odpowiednie metody, które pomogą pozbyć się uporczywych zabrudzeń.
Czym wyczyścić palniki gazowe? Przed przystąpieniem do działania warto zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów, takich jak:
- porządna twarda gąbka lub szczoteczka,
- ściereczka kuchenna,
- folia aluminiowa,
- myjka parowa,
- środki chemiczne, soda i ocet.
W zależności od wybranej metody czyszczenia palników gazowych potrzebujesz innego sprzętu oraz środków, dzięki którym usuniesz brud. Możesz postawić na preparaty chemiczne, domowe sposoby lub gorącą parę wodną, która bezpiecznie usuwa zabrudzenia.
Środki chemiczne do czyszczenia palników gazowych
Przy rozmyślaniu, jak wyczyścić palniki w kuchence gazowej, pierwszym pomysłem jest zazwyczaj wykorzystanie specjalnych środków chemicznych. To skuteczna metoda, która pozwoli w krótkim czasie pozbyć się uporczywego zaschniętego brudu. Trzeba jednak wybrać takie produkty, które nie zniszczą powłoki palników i będą bezpieczne dla domowników. Niestety, najlepiej poradziłyby sobie silne środki chemiczne, które mogą uszkodzić żeliwo, a także podrażnić skórę i negatywnie wpłynąć na układ oddechowy.
W takim razie czym wyczyścić żeliwne palniki? Zdecydowanie lepiej wybrać produkty o łagodniejszej formule. Minusem będzie jednak to, że działają słabiej i wymagają większego wysiłku. Czynność ta zajmie więcej czasu, a być może konieczne będzie jej powtórzenie. Na rynku znajdziesz szeroką gamę środków chemicznych do czyszczenia palników gazowych. Zwróć jednak szczególną uwagę zalecenia umieszczone na opakowaniu preparatu.
Jak wyczyścić palniki kuchenki gazowej – domowe sposoby
Podczas porządków w kuchni z powodzeniem można wykorzystywać także domowe sposoby. Bazują one na bezpiecznych produktach, które nie zagrażają zdrowiu. Czym wyczyścić przypalone palniki kuchenki gazowej? Przygotuj roztwór z octu i wody w proporcji 3:1, a następnie podgrzej go w garnku, doprowadzając prawie do wrzenia. Zdejmij naczynie z gazu, włóż do środka brudne palniki i pozostaw je do czasu, gdy roztwór ostygnie. Zabrudzenia, które nie znikną podczas namaczania, usuń za pomocą twardej szczotki lub kulki z folii aluminiowej. Wykonuj okrężne ruchy wymiatające brud.
Innym domowym sposobem jest wykonanie pasty do czyszczenia na bazie sody oczyszczonej i niewielkiej ilości ciepłej wody. Składniki dokładnie wymieszaj, nałóż na palniki gazowe, a po kilku minutach usuń, wykorzystując szczotkę lub gąbkę. Pamiętaj o dokładnym wypłukaniu elementów, aby na ich powierzchni nie zostały resztki sodowej papki.
Myjka parowa – bezpieczna i skuteczna metoda czyszczenia palników
Fot. : czyszczenie przypalonych palników gazowych
Bezpieczną i skuteczną metodą, która bez problemu poradzi sobie nawet z przypalonymi zabrudzeniami, jest para wodna. Aby wyczyścić palniki w ten sposób, potrzebujemy myjki, która podgrzewa wodę do 100ºC, a następnie wyrzuca pod wysokim ciśnieniem parę. Metoda ta nie wymaga dodatkowych środków chemicznych, jest bezpieczna dla zdrowia i skutecznie usuwa nawet zaschnięty brud. Dodatkowym atutem jest to, że dzięki myjce parowej pozbędziesz się nie tylko zabrudzeń, ale także wirusów, bakterii i grzybów.
Jak czyścić palniki kuchenki gazowej z wykorzystaniem parownicy? Wlej wodę do zbiornika parownicy, włącz urządzenie i poczekaj, aż podgrzeje wodę. W dobrej myjce parowej zajmie to maksymalnie kilka minut, mniej zaawansowane modele będą potrzebowały nieco więcej czasu. Skieruj dyszę urządzenia na palnik gazowy i dokładnie wyczyść element. Unikniesz stosowania silnych detergentów w kuchni, a czyszczenie przeprowadzisz bez nadmiernego szorowania, co zapobiegnie uszkodzeniu powierzchni palników.
Czy za pomocą myjki parowej da się wyczyścić przypalony piekarnik? Czytaj: Jak i czym wyczyścić piekarnik? Mycie piekarnika krok po kroku >>
Jak i czym wyczyścić ruszt kuchenki gazowej?
Podczas pielęgnacji elementów kuchenki pojawia się również wyzwanie wyczyszczenia rusztu. Znajdują się na nim resztki jedzenia, przypalony tłuszcz oraz pozostałości słonej wody z kipiącego garnka. Zaschnięte i przypalone zabrudzenia na żeliwnym ruszcie są trudne do usunięcia zwłaszcza, gdy nie czyścisz go systematycznie. Niestety, nie jest to proste zadanie również z uwagi na jego rozmiar i kształt – duże żeliwne elementy nie mieszczą się w zlewie.
W takim razie czym wyczyścić ruszt z kuchenki gazowej? W tym celu możesz użyć środków chemicznych, domowych sposobów bazujących na składnikach spożywczych lub metody parowej.
Czytaj także: Czyszczenie grilla: jak i czym skutecznie wyczyścić grill >>
Jak wyczyścić ruszt z kuchenki gazowej domowym sposobem
Domowe sposoby dobrze sprawdzą się w przypadku czyszczenia rusztu kuchenki gazowej. Wystarczy użyć produktów spożywczych, takich jak soda oczyszczona, ocet lub sól. Plusami tych metod są bezpieczeństwo i łatwa dostępność produktów. Niestety, to techniki dość czasochłonne i uciążliwe. Potrzeba dużo czasu i energii, aby usunąć zaschnięte zabrudzenia pokrywające żeliwny ruszt kuchenki gazowej.
Jak wyczyścić ruszt kuchenki domowymi sposobami? Skuteczną domową metodą jest odmaczanie zaschniętych zabrudzeń w roztworze z sody i ciepłej wody. Przygotuj dużą miskę, włóż do niej ruszt, a następnie obficie posyp sodą oczyszczoną. Zagotuj wodę i wrzątkiem zalej żeliwny element tak, aby całkowicie go zakryć. Pozostaw ruszt w misce na około 3 godziny, a po upływie tego czasu dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
Jaki inny sposób warto wypróbować? Przygotuj sporo bandażu, gazy lub mocnego ręcznika papierowego namoczonego w occie. Tak przygotowany okład połóż na żeliwnym ruszcie i pozostaw na około godzinę. Ocet rozpuści brud i tłuszcz, który usuniesz za pomocą ściereczki kuchennej lub gąbki.
Chemiczne środki do czyszczenia rusztu żeliwnego
Największą zaletą środków chemicznych do czyszczenia rusztu żeliwnego jest łatwość użycia. Im mocniejszy preparat, tym szybciej pozbędziesz się brudu z jego powierzchni. Niestety, mogą wywoływać uczulenia i podrażnienia skóry. Konieczne jest również dokładne opłukanie elementów bieżącą wodą i wywietrzenie pomieszczenia, w którym wykonuje się czyszczenie. Warto też schować produkty spożywcze, aby środki chemiczne nie dostały się do jedzenia i nie zagrażały zdrowiu domowników.
Preparaty do czyszczenia rusztu są łatwo dostępne. Możesz kupić je w sklepach z chemią, dużych dyskontach, a także sklepach z AGD. Bądź jednak ostrożny podczas ich użytkowania i postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Parownica – skuteczna metoda czyszczenia tłuszczu i przypaleń gorącą parą
Czyszczenie rusztu z kuchenki gazowej może być kłopotliwe. Z pomocą przychodzi jednak urządzenie, które wykorzystuje gorącą parę wodną – myjka parowa. Jej największymi zaletami są: bezpieczeństwo, skuteczność i łatwość użycia. Nie potrzebujesz dodatkowych akcesoriów, zbędne będą też specjalne środki chemiczne. Gorąca para wyrzucana z myjki pod ciśnieniem usunie wszystkie zabrudzenia, nawet te bardzo uporczywe.
Urządzenie w kilka minut podgrzeje wodę w zbiorniku i będzie gotowe do użycia. Myjką parową skutecznie pozbędziesz się brudu i tłuszczu z żeliwnego rusztu, nie niszcząc go i nie powodując rdzewienia. W przeciwieństwie do środków chemicznych, po zastosowaniu parownicy nie ma potrzeby dodatkowego opłukiwania elementu.
Warto pamiętać o tym, że myjka parowa jest urządzeniem wielofunkcyjnym i świetnie sprawdzi się nie tylko podczas czyszczenia rusztu i palników kuchenki gazowej. Para dokładnie wyczyści fugi w łazience i na podłodze, trudno dostępne szczeliny w kuchni, szyby i lustra, a także elementy grilla gazowego. Bez trudu usuwa tłuszcz, przypalenia i zanieczyszczenia, a także pozbywa się skutecznie bakterii i drobnoustrojów. Użycie myjki parowej nie wymaga dużego wysiłku, jest bezpieczne i ekologiczne – niewielka ilość wody wystarczy do wyczyszczenia znacznie większych powierzchni niż palniki i ruszt kuchenki gazowej.
Do czego jeszcze może przydać się myjka parowa? Praktyczne porady:
- Czyszczenie fug w kuchni i łazience >>
- Mycie kabiny prysznicowej - skuteczne sposoby >>
Grill gazowy jak każde urządzenie wymaga pielęgnacji i konserwacji, aby w dobrym stanie mógł służyć nam długie lata.
Jednym z najważniejszych etapów pielęgnacji grilla jest czyszczenie rusztów. To ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale także zdrowotnych, aby zachować higienę przy przygotowywaniu potraw które jemy my oraz nasi bliscy. Po zakończeniu uczty warto ustawić pokrętła na najwyższą temperaturę, zamknąć pokrywę i odczekać około 10 minut, aż wszystkie resztki potraw ulegną zwęgleniu, a tłuszcze się wypalą. Następnie otwieramy pokrywę i po 2-4 minutach szczotką z włosia stalowego szorujemy ruszty tak, aby wszystkie resztki z niego spadły. Po wyczyszczeniu szczotką, gdy ruszt jest jeszcze gorący nakładamy na niego olej roślinny. Możemy zrobić to silikonowym pędzelkiem bądź też specjalnym rozpylaczem do oleju. Ciepły ruszt "przyjmie" olej i wszystkie mikropory zostaną zamknięte, co zapobiegnie powstawaniu rdzy i przywieraniu potraw.
Po każdym grillowaniu należy sprawdzić, czy zbiorniczek na tłuszcz nie wymaga opróżnienia i wyczyszczenia. Należy tego pilnować, aby tłuszcz nie zjełczał i nie zaczął wydzielać nieprzyjemnych zapachów.
Jeżeli grillujemy często, warto na przykład raz na miesiąc przeprowadzić dokładniejszą konserwację urządzenia. Oprócz wymienionych wyżej czynności należy zdjąć ruszty, wyczyścić aromatyzery (najpierw warto je odkurzyć, następnie szorować szczotką). Po wyczyszczeniu aromatyzerów należy wyciągnąć je z piekarnika i przejść do czyszczenia dna. W tym celu warto wyjąć palniki, aby zapewnić sobie wygodę podczas tego zabiegu. Z pomocą szpachelki należy zdrapać tłuszcz, osad i zwęglone resztki z całej komory grilla i usunąć je za pomocą odkurzacza. Po wykonaniu tej czynności pozostaje tylko wyczyszczenie tacki i misy ociekowej.
Pamiętajmy, że rusztów, aromatyzerów i palników nie wolno myć w zmywarce, gdyż wtedy szybciej ulegną korozji. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba, można te części umyć ręcznie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Na rynku dostępnych jest wiele płynów pomocniczych, które znacznie ułatwią nam czyszczenie poszczególnych części grilla. Do czyszczenia rusztów świetnie nadaje się preparat marki Broil King, który rozpuszcza osady i nie jest szkodliwy dla zdrowia. Oprócz niego w ofercie Broil King znajdziesz płyn czyszcząco-nabłyszczający do stali nierdzewnej, a także specjalną emulsję przeznaczoną do szybkiego i łatwego pozbycia się nawet najcięższych zabrudzeń powstałych po grillowaniu. pl/files/BLOG_ZDJ%C4%98CIA/czyszczenie_i_pielegnacja_grilla_gazowego_5. jpg"/>
Raz na sezon warto grilla nie tylko wyczyścić, ale zrobić mu przegląd techniczny. Należy wtedy sprawdzić czy aromatyzery nie uległy korozji perforowanej. Jeżeli tak się stało, trzeba te elementy wymienić. Pamiętajmy, że są to elementy grilla narażone na wahania i gwałtowne skoki temperatur i ulegają zużyciu tak, jak na przykład klocki hamulcowe w samochodzie. Kontroli należy poddać również palniki. Sprawdzić, czy otwory nie są oblepione tłuszczem lub resztkami jedzenia. W czyszczeniu pomocna okaże się specjalna szczotka do palników, dzięki której z łatwością pozbędziemy się tych zabrudzeń.
Grilla z wierzchu myjemy w zależności od tego, z jakiego tworzywa został wykonany. Są specjalistyczne preparaty do czyszczenia stali, emalii lub uniwersalne preparaty do czyszczenia. Jeżeli jednak nie mamy pod ręką żadnych specjalistycznych środków, grilla z zewnątrz czyścimy wodą z mydlinami przy użyciu miękkiej ściereczki. pl/files/BLOG_ZDJ%C4%98CIA/czyszczenie_i_pielegnacja_grilla_gazowego_4. png"/>
Pamiętajmy, że tylko odpowiednio zadbany sprzęt będzie nam służył długo i bezawaryjnie, dlatego poświęćmy naszemu grillowi trochę uwagi i wysiłku, a odwdzięczy nam się doskonałą kondycją przez wiele lat.